Gemma_Corona_Borealis

Алфа (α) звездата на Северна Корона (Corona Borealis), Алфека (Alphecca), е брилянтна бяла звезда. Съзвездието, в което тя е разположена, е известно още и с названието си Венец.

В буквален превод името и означава „Светлина в купата”. Самата звезда на фона на съзвездието изглежда точно така.

Звездата е известна с още две имена – Гема (Gemma) и Гнозия (Gnosia).
Gemma идва от латинското „перла“.

0544

Alphekka произлиза от арабското название на съзвездието Северна Короня ал-факка – „купата на просяците“. В този смисъл в някои преводи се среща и като „малка паричка в чашата на бедняка“.

Gnosia идва от гръцкото gnosis – „знание“.

По Птоломей Алфека е с природа Венера/Меркурий, Според Алвидас – Марс/Меркурий.

Северна Корона е малко, но много красиво съзвездие. Най-добре се наблюдава в нощите от април до август. Съдържа 36 звезди, видими с невъоръжено око. Седем от тях са сравнително ярки звезди и образуват незатворен пръстен, като най-ярката и красива звезда е перлата в короната – Алфека.

CrB
Съзвездието се намира между Херкулес и Воловар, а Алфека изпъква на нощното небе и може да се открие между Вега и Арктур.

Северна Корона е красива диадема от звезди, които са достойни за възхищение. Според гръцката митология и легенди Corona Borealis е короната на принцеса Ариадна, дъщерята на злия цар Минос на остров Крит, която помогнала на великия воин Тезей да победи един от най-страховитите си врагове.

Всички гърци единодушно са признали Северна Корона за брачния венец, който Дионис подарил на своята невеста – прекрасната Ариадна. Самият Дионис го поставил сред съзвездията, когато боговете отпразнували сватбата им в планината, наречена Ида. Разказват, че това е произведение на Хефест, изработено от огневидно злато и индийски камъни. Има също така сведения, че Тезей се е спасил от лабиринта благодарение на сиянието, излъчвано от този венец.

За произхода на Венеца има и малко по-различен разказ. Героят Тезей заедно с жертвите на Минотавъра доброволно попаднал на остров Крит, за да избави гърците от зловещия данък, който те трябвало да плащат на цар Минос. Тъй като атиняните били убили Андрогеос, един от синовете на Минос, царят заповядал Атина да изпраща редовно този тежък данък, който опечалявал гърците.

Седем младежа и седем девойки на всеки 9 години били хвърляни в лабиринт, построен от Минос, където Минотавърът ги погубвал. Това било чудовище с тяло на човек и глава на бик, което се хранело с човешки жертви.
При пристигането си на остров Крит Тезей, синът на цар Егей, много дълбоко се влюбил в Ариадна. Ариадна, дъщерята на критския цар, видяла красивия младеж, и също се влюбила в него. Когато го срещнала, тя носела на главата си разкошен венец от цветя, украсен с бисери и скъпоценни камъни. Тя решила да го спаси и му дала тайно от баща си огромен остър меч и едно кълбо от тъмночервена вълна, чийто край той завързал за входа на лабиринта, както го посъветвала Ариадна. Благодарение на него Тезей намерил изхода от лабиринта, след тежката борба с Минотавъра, в която убил чудовището.

Maître_des_Cassoni_Campana_-_Thésée_et_le_Minotaure_(détail_Labyrinthe)_-_1500-1525

Трябвало бързо да побягнат, докато цар Минос не узнае за смъртта на Минотавъра. Тайно през нощта те напуснали острова. Двамата се качили на кораб и отплавали за Атина. За да не бъдат застигнати, Тезей пробил дъната на всички кораби на цар Минос.

Неусетно наближили скалистия остров Наксос и Тезей решил да слязат и да отдъхнат. В подножието на хълм, над който щедро изсипвал своите лъчи Хелиос, двамата влюбени заспали. В съня на Тезей му се явил богът на веселието и виното Дионис и строго му заявил, че всемогъщият Зевс е отредил Ариадна да стане негова жена. За да не навлече гнева на най-могъщия от Боговете, Тезей трябвало да изостави Ариадна и да отплава сам. Пробудил се Тезей и със сълзи на очи, гледайки спящата до него Ариадна, станал и тихо със своите спътници се качили на кораба и отплавали.

CoronaBorealis

Когато се събудила, Ариадна дълго плакала и проклинала своята съдба, седейки на голата скала. В този момент пред нея се появил бог Дионис. Трогнат от нейното страдание и печал, той свалил венеца от главата и и го хвърлил към небето. Докато венецът летял, цветята и перлите от венеца се превърнали в звезди, които образували в небето съзвездието Северна Корона. Ариадна станала жена на бог Дионис и се възнесла с него на Олимп. Вместо за смъртен, за нея било отредено да се омъжи за безсмъртен.

Звездата се свързва с почести, високо положение в обществото. Поетическо и художествено дарование. Тази звезда се смята за покровителка на изкуствата и на хората-меценати. Дава и милосърдие, алтруизъм, разбиране, щастлива любов. Дава красота, големи възможности, творчески способности, съхраняване на творческия потенциал за дълги години, блясък, изящество.

images

С Венера – човекът е надарен с художествени и музикални способности. Това съчетание благоприятства романтичните дела. Ако човекът заема видно обществено положение, то той обикновено се ползва с успех сред публиката.
Според Птолемей тя дарява с художествени умения, любовта на цветята, отпадналост и разочарование, но и извежда родения до положение на управление. Тя дава чест, достойнство, поетични и артистични способности. [Robson , P.131.]

Звездата прави родения любител на удоволствията и в този смисъл, според останалите фактори в хороскопа, с тази позиция може да се стигне до прекаляване с удоволствията. Но както всички звезди с природа Венера тук може да има съответните нежелани ефекти, като прекаляване с разкрасяването, наблягане върху венерините страсти и непредпазливост в любовните афери.

Alphecca

По наблюдения на Ебертин и Хофман, Алфека съчетава качествата на Меркурий и Венера при влиянието на Луната и Нептун. В добра позиция на Asc Алфека дава любов към литературата, изкуството и науката, художествен талант, способства за успехи в търговията. Благоприятното съединение със светилата дава издигане и почести.

Ригор дава указания, че Алфека надарява човека с окултни способности, дар на целител, благоприятства получаването на богатство. Чест, благородство, артистични способности, умение да се ръководи са характерни за влиянието на тази звезда. В негативен план Алфека предразполага към скандали, интриги, отмъстителност.

Свързана със Слънцето, Венера, Луната и понякога с Юпитер, покровителства изкуството. Това е звездата -меценат. Благоприятства занимаващите се с изкуство, заради Венерината и природа, но подкрепя и литературата и научните занимания, заради природата на Меркурий.

constellation-wedding-band-orange-sapphire-corona.png
Алфека е свързана също така с истината, справедливостта, достигане на блаженство приживе.

На МС дава ранен полет, ранен блясък, а също и освобождение от заеманата длъжност по собствено желание. В съединение с Венера или с Луна тя дарява на жените физическа привлекателност, която се съхранява до края на живота.

Алфека се намира на 12 градуса 18′ в знака Скорпион. Всяка година Слънцето активира звездата около 4, 5 ноември.

http://www.astrogalaxy.ru/astrokindsky12.html