370543647_2277622395777783_8377572712909978690_n

В дните около 27 август ще имаме възможността да наблюдаваме Сатурн в пълния му блясък в 3050‘ на знака Риби. Противостоянието му на Слънцето бележи средата на неговата ретро фаза – кулминационен момент от едногодишния цикъл Слънце/Сатурн.
По време на противостоенето планетата ще е напълно осветена от Слънцето и ще сияе ярко със звездна величина 0,4, съвпадайки с Фомалхаут – Алфа звездата на съзвездие Южна Риба, една от четирите кралски звезди според древните перси, Пазителят на Юга.
В продължение на няколко дни пръстените на Сатурн ще сияят необичайно ярко. Това явление се дължи на Ефекта на Зелигер. Известен още като опозиционен ефект, опозиционен скок или скок на противостояние, ефектът на Зелигер рязко увеличава яркостта на твърда, грапава повърхност на дадено тяло, ако източникът на светлина е разположен точно зад наблюдателя. Сред небесните тела този ефект се наблюдава само при обекти без атмосфера.
Самият ефект на Зелигер е открит за първи път от Хуго фон Зелигер във връзка със системата от пръстени на Сатурн през 1887 г. По негово обяснение причина за това се явява така нареченото скриване на сянката - порите и вдлъбнатините на повърхността, които са в сянка, когато лъчите се отразяват от източника под определен ъгъл, с малка величина на този ъгъл (тоест, когато наблюдателят се намира точно на линията между източника и осветеното от него тяло) са напълно осветени. За пръстените на Сатурн отражението се получава от частиците, които ги изграждат.
Скокът на яркост на планетата се дължи и на обстоятелството, че по това време тя се намира най-близо до Земята и видимият диаметър на Сатурн е максимално голям.
Известно е, че всеки астрономически показател получава автоматично астрологична транслация под формата на интерпретация. Колкото по-ярък, голям и открояващ се на звездното небе е Сатурн, толкова неговото влияние се засилва. Затова в тези дни всеки ще може да „види“ значимостта на Сатурн в своята карта в пълния му блясък. Това са дни, в които ще изкристализират отношения с авторитети, ще стане ясно в името на какво са били необходими всички ограничения, ще се усетят в най-висока степен отговорностите на плещите, ще се активира на макс чувството за дълг. Трябва значи мога – това е девизът на опозицията Слънце/Сатурн. Не е време за отпускане, а за мобилизация.
Отдайте дължимото на родителите, бъдете опора за по-слабите, въоръжете се с търпение и вдъхвайте респект и доверие. Разчитайте на себе си и собствения си опит, използвайте всичката натрупана досега мъдрост, която е и трънен венец и корона на вашите достижения.
В тези дни е добре да се почете бащата и всичко, което е дошло чрез него във вашия живот.
27 август тази година се очертава като гореща точка на помъдряване. Луната ще е в Козирог и допълнително ще усилва Сатурновите влияния.