На 23 юли 2023 Венера става ретроградна в 28036‘ на Лъва. Нейната ретро фаза ще завърши на 4 септември 2023 в 12012‘ на същия знак.

Не по-малко значим момент от фазата на Венера е нейното изгаряне от Слънцето, което този път ще се състои в 20028‘ на Лъва на 13 август 2023. Предстоящото изгаряне на Венера в Лъва ще е проблематично и поради обстоятелството, че тя и Слънцето ще се квадратират с Уран от Телеца. Съществува определена търпимост при тази квадратура, защото Уран е в знака на Венера, тя го приема, би могла да прояви толерантност към неговите изненади и лудории. Но в средата на август е добре все пак дистанцията да се поувеличи, съответно очакванията да се посвият и ако се налага мъдро решение, да се изчака до възстановяването на директното движение на Венера на 4 август.

На Венера/Уран квадратурите, ако се опитате някого да впечатлите и да го сюрпризирате, най-вероятно вие ще бъдете изненаданият, защото ефектът, който сте искали да предизвикате, няма да е същият. Затова в този период избягвайте големите подаръци, смелите предложения и скъпите ресторанти.

Болното място на ретро Венера в Лъв е усещането за недостатъчно внимание, дефицит на външните атрибути на любовта – подаръци, охолство, демонстрация на чувства до степен театралност. Ретроградността на Венера в който и да е знак, обаче, апелира към това да се съсредоточи вниманието повече върху вътрешния комфорт във връзката, а не толкова как тя изглежда и се възприема във външния свят. За Венера в Лъв това се оказва нелека задача. Целесъобразно е Венера в Лъв по време на своята ретро фаза да отговори на основния въпрос, произтичащ от тематиката на Лъва – доколко обичам себе си. Защото дефицитът на любов към себе си обичайно се проектира навън като недостиг на любов от другите. И това Венера в Лъв на ретро ход ще го продемонстрира. Ако виждаме поведение на егоизъм и егоцентризъм в другите, дали това не е някакъв аспект от характера, който проявяваме в момента. Всякакви форми на необичане на себе си могат да получат болезнено проявление, докато Венера в Лъв се движи назад. Възможно е оценката за самите себе си да е девалвирала или обратно – да превишаваме реалната си себестойност. Ретро Венера в Лъв се оказва много добро време за корекции стойността на собствените си таланти, заложби, творчески ресурси.

 

Освен всичко, всяка ретро планета в Лъв е удар по самочувствието. Самочувствието от своя страна е вярата в собствените сили с покритие. Особено в случаите, когато  не се налага някой да ти напомня колко си значим. Не се изключва да се наложи да поразсъждавате кое ви кара да се чувствате не на ниво, не на място. С ретро движението си Венера определено излиза от зоната си на комфорт. Този път излизането е от зоната на лукса, развлеченията и разкоша, заради което онази много Лъвска песен Wonderful  Wonderful Life може да ви звучи фалшиво.

Що се отнася до евентуалните финансови затруднения по време на ретро хода на Венера – в Лъва причините за дефицит на материално благополучие се крие в имиджа. Създайте име, създайте марка и няма да имате финансови проблеми. Най-малкото би трябвало да преосмислите измеренията на собствения си имидж на фона на материалния просперитет.

Огънят не е най-подходящата стихия за Венера. Огнената енергия не е съзвучна с  природата на планетата. Недостойнствата на Венера в знаците от Огнената стихия – постоянно самодоказване в любовните дела, влизане в ролята на завоевател на сърцата, докато в същото време Венера като планетен принцип представя женската пасивна същност, когато не се налага никого да завоюваш – ти просто знаеш как да привлечеш. Венера в Огъня е на вълна „Избери мен!“, докато нейната истинска природа е „Аз съм тази, което избира.“.

Интересно „стечение на обстоятелствата“ около настоящата ретро фаза на Венера в Лъв е, че нейните две стоянки, градусите, в които тя извършва смяната на посоката на движение, този път са особено ключови позиции, свързани с две Алфа неподвижни звезди – Регулус, Алфата на Лъва и Акубенс, Алфа на Рака. Тези две звезди представят есенцията на знаците Лъв и Рак, където енергията на проявление е максимално концентрирана и сгъстена. И така, Венера става ретроградна върху Регулус и след това се обръща директно върху Акубенс. Посланието – да се преосмислят и редуцират външните Лъвските показатели в отношенията – показност, атрактивност, външен блясък, имиджа на партньора (ретро пируетът върху Регулус). Да се акцентира на притихването, на спокойствието, което една връзка може да даде, на семейния формат на взаимоотношенията, на стойността на чувствата и емоционалния обмен, на подкрепата от миналото и от традицията (директен пирует върху Акубенс). По друг начин казано – по-малко сценичност и повече истинско проявление на чувствата.

В разгара на лятото Венера ни приканва към задълбочаване на връзката със самите себе си. Преоткрийте красотата вътре в самите вас, за да засияете в нова светлина.