Neptune-direct

БУДНИ В СЪНЯ СИ, СЪНУВАЩИ НАЯВЕ – РЕТРОГРАДЕН НЕПТУН 2019

От 21 юни до 27 ноември Нептун ще се движи ретроградно през знака на своето управление Риби (от 18043‘ до 15056‘). Дните около смяната на посоката на движението му са критични, както при всяка планета, готвеща се да се обърне в движението си. Но Нептун прави това в свой характерен стил, с присъщите само на неговия маниер ефекти.

И така, с началото на ретроградната фаза на Нептун започва поредният цикъл на осъзнаване на поредната илюзия. През призмата на Нептун животът се състои в разбулване на илюзии, коя от коя „по-истинска“ и „реална“. И всеки, вървейки по житейската пътека, смъква воала на поредната заблуда от собствената си колекция на илюзорно възприемане на света.

Философски погледнато, нямаме право да му се сърдим на този Нептун, който в някакъв момент ни отървава от наивитета, фалша, залъгванията, показва заблужденията ни, отчита диоптрите на нашата слепота. В едни такива трудни за осъзнаване моменти ние не сме привикнали да му благодарим. Може би донякъде ни извинява фактът, че сме разочаровани, неадекватни от неговата намеса в живота ни, но би трябвало да осъзнаваме голямата услуга, която ни прави.

Fiona-Owen-Dreamweaver

Фазата на стационарно-ретроградния Нептун се преживява малко по-объркващо, критично и дисонансно. Това е така, тъй като именно тази фаза е отключваща проблеми. Дните около обръщането на Нептун в ретроградно движение са съпроводени от психическа неадекватност, повишена разсеяност и забраваемост, несъбраност, отплеснатост. Като че ли тези състояния целят да откъснат вниманието ни от физическата реалност. Проблемите с концентрацията са факт в дните на стационарния Нептун, което създава най-големи неудобства при изпълнение на ежедневните ни задължения. Необходими са повече усилия при шофиране, при изпълнение на сложни операции и маневри. Съответно и грешките в тези „стационарни“ дни  на Нептун са повече и имат по-фатален характер.

С обръщането на Нептун в ретроградно движение приоритет придобива вътрешният живот, реалността на физическия свят избледнява, във фокуса на нашето внимание започва да изпъква централен психологически проблем. Именно това е и целта на ретроградния ход на Нептун – да ни покаже кой е скритият вътрешен проблем, така добре замаскиран под формата на различни външни фактори от нашата действителност. Ето защо към позитивите на тази фаза на Нептун са изострянето на вътрешните сетива и екстрасензориката. И наистина по това време, за да сме истински зрящи, ние трябва да сме със затворени очи за външния свят и събуждащи рецепторите на вътрешното зрение. Определено ще ни е необходима повече тишина, самота и изолираност, за да сме в резонанс с обръщането на Нептун в ретроградно движение. Ако искаме да следваме същата динамика на ежедневието в обичайно темпо, ще ни е трудно и дори притеснително.

Около дните на преминаване на Нептун в ретро ход е повишена възможността от психически разстройства, отключване на депресия или зависимост, нарушения на съня и бодърстването. По-голям ще е дискомфортът за хората с ниско кръвно налягане. Също така вероятно е връщането към стар лош навик (алкохол, цигари, преяждане) като символ на несправянето със стар проблем. Това е моментът от годината, когато ние се изправяме пред своите слабости (или поне това, което възприемаме като слабост) и неуспехи.

За слабоволевите личности този период крие своите опасности с възможността от изпадане под влиянието на Нептунова личност от нисш порядък – със съмнителен авторитет, внушаваща и обещаваща ни велики неща, личност, която ни дава лош пример, а ние я възприемаме като спасител.

Pisces2

За по-осъзнатите личности това е време за пренастройка и смяна на режима, който би следвало да осигурява повече моменти за самовглъбяване, медитация, изкуство. А за духовно извисените хора ретроградната фаза на Нептун е среща с нови мотиви за работа над себе си, истински рай за духовно усъвършенстване.

Дребните неразположения, съпътстващи смяната на посоката на движението на Нептун, имат винаги символичен характер – тази планета освен чрез езика на символите, по друг начин не може да ви говори. Обръщайте внимание на уж обичайни на пръв поглед неща, за да разшифровате посланията на Нептун и за да разберете какво иска той да ви каже. Например, разливайки на бюрото сутрешното си кафе, обърнете внимание кой документ или страница са потърпевши – вероятно има нещо нередно там и трябва да препрочетете отново информацията или да се замислите над някоя клауза от договора. Ако петното е в някаква читаема за вас форма, със сигурност това не е случайно – Нептун ви е проговорил.

Резултат с изображение за neptune astrology symbol blue transparent