angel-and-sword-583252-0-s-307x512

Ахернар (Achernar) е бяла звезда, Алфа от съзвездието Еридан (Eridanus). Еридан е река и самото съзвездие наподобява пътя на дълга река. Макар че това е най-дългото съзвездие в небето, което има множество звезди, то притежава само една светла и ярка и това е Ахернар, чието име означава „Устието на река“. Аchernar от арабски Ал Ahir Ал Нахр или Achar-Нахар се превежда „краят на река“, а самата звезда е разположена в края на съзвездието. Други важни звезди от съзвездието са Курса (Бета на Еридан) и Заурак (Гама на Еридан). Началото на съзвездието се открива много лесно на нощното небе – първата му звезда Курса, Бета нa Еридан, е веднага вдясно на Ригел от Орион.Achernar
Съзвездието Еридан се свързва с реки и потоци, и явно има връзка с наводненията, удавяне, водните организми, търговия и пътуване.

                           Eridanus_constellation_map
Митология
В гръцката митология Еридан представлява реката от сълзи, които проливат Хелиадите, сестрите на Фаетон, при смъртта на брат си. Те били издигнати на небето като съзвездие в утеха на баща им Аполон. Историята разказва, че Фаетон се опитал да управлява колесницата на Слънцето, за да докаже на приятелите си, че той е син на Аполон. Но той загубил контрол над колесницата и тъй като тя можело да се разбие в Земята, Зевс (Юпитер) го поразил.
Когато колесницата пламнала, се запалила земята. Африка се превърнала в пустиня. Водите и реките закипели. Земята щяла да загине, ако не бил Зевс. Принудил се да порази със светкавица конете, колесницата и Фаетон. Майка му, Климена, дълго търсила праха му по земята. Накрая стигнала до брега на река Еридан. Сестрите на Фаетон – хелиадите – плачели на брега ѝ безутешно. Накрая на Зевс му омръзнали техните сълзи и ги превърнал в плачещи върби.

Астрологични влияния:
Ахернар е звезда от първа звездна величина и е една от 10-те най-ярки звезди на небосклона. Влиянието и по Птолемей – „последната ярка звезда на Еридан притежава действието на Юпитер“. Намира се на 15 градуса 29‘ в знака Риби. Слънцето пресича Ахернар около 05 – 06 март всяка година.
Робсън казва, че тази звезда се символизира от „херувим с меч“. [Robson, стр.116.]
Според Птолемей всички звезди от съзвездието, с изключение на Ахернар, са с влияние на Сатурн. Но само последната носи значението на Юпитер. Еридан дава любов към знанието и науката, много пътувания и много промени, позиция във властта, но опасност от инциденти, особено в открито море и удавяне. [Robson , стр.44.]
Тя дава успех в обществена длъжност, благотворителност и религия. [Robson, стр.116.]
Ебертин и Хофман намират при Ахернар, освен юпитерианското влияние, примес от енергията на Марс и Уран. По наблюдения на тези изследователи, при добро положение в картата Ахернар обещава щастие и успех, надарява човека с благонравие, порядъчност, издигане в определено религиозно направление и философски ум. Покровителства църковните патриарси: с тази звезда може да бъде свързано получаването на висок духовен сан, особено ако е в съединение с Юпитер.
Изобразява се като Ангел с меч и предвещава кралски почести и успех в обществените дела. В наталната карта предразполага родения към религия и философия, търпеливост, трудолюбие, такива хора получават почести, заемат високо положение в обществото, имат успехи в бизнеса.
Ако е изявена в хороскопа, Ахернар позволява на родения да концентрира енергията и силата на своите предци, дава успех в духовни дела, духовни почести и винаги защита. Това е звездата на океанските пътища, това е звездата на Колумб.

constellation-eridan
Смисълът на „Края на реката“ силно се асоциира с края на нещата. Когато тази звезда е активирана в прогностиката, както и в хорарната карта, става въпрос за приключване на важен етап от живота. Понякога се свързва със сериозно изпитание, което цели окончателно изплащане на дълг. Тук дългата поредица от звезди със Сатурнов характер на реката, завършваща с най-ярката, носеща силата на Юпитер, Ахернар, се асоциира с поредица тежки изпитания, които накрая се възнаграждават с Юпитеровата благосклонност и щедрост.
Според Анелия Цветанова („Неподвижните звезди“) звездата понякога дава края на един цикъл от прераждания или кардинално прераждане, особено в съвпад със Слънце, Луна и Венера. Звездата се свързва със завършване на някаква кармична задача, освобождаване от определена кармична зависимост. Дава силен стремеж към съвършенство, желание за значим живот, в който човек натрупва много духовни и физически знания. Труден живот, с много болка и страдания, които изчистват кармата. Според Цветанова тази звезда е важна, когато се прави кармичен хороскоп. От нейното положение в радикалните домове зависи характерът на най-тежката карма. Хората имат най-различни грехове, но най-тежкият може да се определи по Ахернар.

Символ: Херувим с меч

angel_hraniteli

Символика:
- Чест, успех в обществени длъжности;
- Духовно издигане;
- Религиозни въпроси;
- Любов към знанието и науката;
- Много пътувания и много промени;
- Наводнение, пожар;
Звездата Ахернар символизира желанието за самоутвърждаване, надценявайки своите възможности. Под влияние на звездата човек може да излезе извън рамките на своите способности, да сътвори глупости. При него може да не достигат сили за реализация на всички свои желания и амбиции. Звездата Ахернар дава успех, само когато човек отхвърли своите егоистични мотиви.
При неправилно използване на енергията на Ахернар, човек може да бъде подложен на сериозни изпитания. В този живот човек под влияние на Ахернар е длъжен да се изчисти от всички наноси в своя характер, от своите неумерени желания. Те, подобно на прекалените амбиции на Фаетон, ще го погубят.
В любовта и в брака звездата Ахернар може да даде тайна любов. Бракът може в началото да започне добре, а по-късно да завърши с развод. Проблемът може да се корени в лошите отношения с бащата, които човек пренася върху партньора. Ахернар помага да се намери любовта в пътешествия, по време на пътуване.
Съветът на звездата Ахернар – човек е длъжен да бъде кристално честен, високо духовен, той не трябва да се препъва, да отстъпва от пътя си, за да може Ахернар да му донесе успех, да му даде защита и високо положение. Основната задача на човека това е духовното пречистване.

swordGuitar5

Литература:

„Неподвижные звёзды и их интерпретация“ Эбертин Р., Хофман Г.
„Неподвижните звезди и съзвездия в астрологията“ Vivian E. Robson
„Неподвижните звезди“ Анелия Цветанова