7752081_2zhazz9XH1BzQVa

АСТРОЛОГИЧНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ

Започнаха Коледните пости, които традиционно заемат времето от средата на ноември до 24 декември. Хората проявяват различен интерес към тази тема, но надявам се всеки е убеден в целесъобразността на гладуването в тези заключителен период от астрономическата година.

Какво може да каже Астрологията по въпроса за постенето и с какво тя може да ви бъде полезна, относно режима ви на хранене. На първо място трябва да съобразим всяка наша промяна на хранителния режим с разположението на Луната в картата на раждането. Именно позицията на Луната определя вашето отношение към храненето, в това число и към ограничение на храната.

Най-трудно се подлагат на пост Юпитеровите Луни – тези, които са в знак на Юпитер (Риби, Стрелец, Рак) и тези, които са в аспект с Юпитер. Хората с тази позиция не могат дълго време да се ограничават и трудно понасят лишението от храна. Постът им коства повече усилия и упоритост. Трудностите при тези Луни произлизат и от факта, че те в нормален режим на хранене му отпускат края и винаги стигат до прекаляване, така че за тях контрастът от изобилие към гладуване е много голям, което предизвиква шок за организма.  В частност Нептуновата Луна – тази в Риби или в аспект с Нептун, е доста недисциплинирана по отношение на храненето и ограниченията за нея често са от ден до пладне. Все пак обвързаната с Нептун и Юпитер Луна може да пости, особено когато е силно религиозно мотивирана и се придържа към ритуала. Именно ритуалите могат много да и помогнат да премине през период от пречистване, свързан с гладуване.

Луните в Сатурнов знак (в Козирог, Водолей, Везни) или в аспект със Сатурн умеят да се ограничават, в това число и да гладуват. Те и без това са си разумни по отношение на храненето и преминаването към режим на ограничение не предизвиква такъв стрес за организма. Козирожската Луна ще се придържа към строги диети или стриктно ще спазва традицията, докато Водолейската или тази в аспект с Уран ще е малко по-творческа и импровизираща в постите. Тя може да си състави собствен план за намаляване на количеството храна и да експериментира всеки път с различна диета. Луната във Везни както винаги ще бъде много умерена и няма да стигне до крайности, но ще поддържа много добър баланс. Така че за нея строгият пост не е толкова препоръчителен, нека да има удоволствие при храненето, за да се укроти нейният управител Венера.

Меркуриевите Луни (в Дева и в Близнаци), както и в аспект с Меркурий, лесно преминават към постене, дори се вслушват в мнението на различни диетолози по въпроса. Тези Луни са обърнати по природа към здравословното хранене и обикновено не прекаляват с вредна храна. Лесно спазват хранителни режими и обикновено не им трябва много храна. Те дори могат да насърчават и останалите да помислят за здравето си чрез ограничаване на храната. Често такива Луни съпровождат постите си с изследвания и щателни наблюдения. Могат ежедневно да скачат на кантара, да си мерят кръвното или да следят други показатели на здравето.

tarelka

Венерините Луни (в Телец, Везни и Риби), както и тези в аспект с Венера, обикновено трудно преминават към пости. Като че ли си отива радостта от живота с каквото и да е ограничаване на храненето. Изключение прави Луната във Везни, тъй като тя обича Сатурн. Но ако Венера е по-силната в хороскопа и Везнишката Луна ще се предаде пред изкушенията, които дебнат на всеки ъгъл. Единственият мотив, който ще накара Венерините Луни да постят, е тяхната красота и ослепителна визия. В името на красотата Венерините Луни ще се подложат на гладуване, което няма да понесат особено леко, и което едва ли ще бъде съвсем крайно. За тяхното гладуване са необходими все пак малки оазиси от вкусни удоволствия, които да прекъсват от време навреме инквизицията на поста. А през цялото време на постенето често ще регистрират какво отразява огледалото.

Марсовите Луни подхождат към поста като към предизвикателство. Луната в Овен, Скорпион и Козирог и тази в аспект с Марс пази диети с инат и упоритост, все едно прави напук на някого и накрая иска да излезе победител. Марсовите Луни обичат да са в тонус и обикновено съчетават постите с двигателен режим – фитнес, йога, пилатес. Могат да стигнат и до крайни изтощения, което не е препоръчително, но тези Луни обичат да се тестват и да се доказват. На резултатите от гладуването гледат като на постижение и победа. Чрез постите могат да се конкурират с някого на тема външен вид, физика, стройно тяло.

Луната в Лъв или в аспект със Слънцето също не понася много глада. Мотивът за една такава Луна може да бъде възможността да добави още блясък и неотразимост във визията. За Луната в Лъв влизането в пост е въпрос на личен избор и добра воля.

Времето за постене едва ли е избрано на случаен принцип. Това е период, когато дисимилационните процеси преобладават над асимилационните. Организмът се затруднява в усвояването на белтъците и мазнините. Всяко, дори най-малкото ограничение през този период от годината ще се отрази благоприятно на здравето ви, дори ако само решите да намалите количеството на храната.

Основна астрологична препоръка за вашето гладуване е да не започвате поста на Луна в аспект с рождения ви Юпитер и с този, който в момента е на небето. Подобно е и с аспектите на Луната към Венера към момента на началото на поста. Това е нещо като да започнеш диета на кулинарно изложение или в най-неустоимата сладкарница. Най-разумно е да започнете постите на Луна в аспект с Меркурий или Сатурн. По това време на годината не винаги може да се избира растяща или намаляваща Луна. Докато чакате намаляващата, може да мине половината пост. Затова обърнете внимание на аспектите на Луната.

White empty plate at the wooden table with copy space

Бъдете в отлично физическо, емоционално и духовно здраве с помощта на астрологията.