93ab348a7902a2e6fd82829d7872a2f2На 5 октомври 2018, в 22:05 часа, Венера сменя посоката си на движение и тръгва назад. Това е закономерен етап от Слънчево – Венериния цикъл, който се случва веднъж на около година и половина и е с продължителност приблизително 6 седмици,

Този път неудовлетвореността на Венера ще е предизвикана от потребностите на знаците Скорпион и Везни, и особено на Скорпиона. На неговата територия ретроградната Венера ще се задържи два пъти по-дълго и там ще се случи нейното изгаряне от Слънцето, което представлява най-значимият момент, кулминационната точка на цялата ретроградна фаза.

Зоната от Зодиакалния кръг, през която ретроградната Венера ще се трансформира (движейки се назад и изгаряйки от Слънцето), определя нейната специфика и този път тя се обуславя от преминаването и през Via Combusta – Изгорелия път. Via Combusta е сектор с неизгодни условия, където всяка планета е лишена от възможността да се справя сама с предизвикателствата на времето.  Достатъчно драматично може да се определи тазгодишното ретроградно движение на Венера, което е продиктувано от знака на нейното изгнание, от Изгорелия път и от това, че при обръщането си тя е в аспект на напрежение със своя диспозитор – Марс.

Резултат с изображение за venus symbol black transparent

При всеки ретрограден период на Венера страдат, в голяма или малка степен, най-близките отношения с хората, към които изпитваме най-топли чувства. Тъй като знакът Скорпион се свързва с обмена на енергии и средства, основните проблеми за разрешаване тази есен ще се съсредоточат около издръжки, обезщетения, около това кой колко сили и средства отделя за поддържането на равновесието и хармонията в партньорството. Определено Венера вече се чувства неравнопоставена и със занижена самооценка по време на стационарно-ретроградната си фаза и същевременно осъзнава, че ще и се наложи да води борба за получаването на своя дял от любов, наслади, удоволствия и материална подкрепа. Там, където не става въпрос за лични отношения, а за взаимодействие с равнопоставени, ще изникнат наболели въпроси за правилно разпределяне на общи блага и печалби.

1be1e4f8197e4e2fe7a39f18e1706685Изгарянето на Венера ще се случи на 26 октомври, в 3006‘ на знака Скорпион, след което тя ще получи правото да се завърне в собствените си владения (Везните) за възстановяване и разкрасяване. Заключителната фаза от цялостното ретроградно турне на Венера ще премине в нейните владения, в знака на примирието, компромиса и взаимните отстъпки. Трансформационните процеси за Венера в Скорпиона ще са наситени с емоционални кризи, силна неудовлетвореност от визията, килограмите, обаянието и способността да се оказва въздействие върху околните. След изгарянето на Венера в този знак е възможно взимане на решения за нов спортен режим за поддържане на формата, както и за козметични процедури, достатъчно агресивни за кожата или тялото, с цел постигане на радикална промяна и нов имидж чрез промяна във външността. Въпреки стигането до подобно решение, ретроградната фаза на Венера не е подходящо време за козметична хирургия, пиърсинг,  татуировки или други подобни интервенции, засягащи външния вид или целящи коригиране на кожни дефекти. Към това може да се пристъпи след възстановяването на директния ход на Венера на 16 ноември, че дори и след фазата на ретроградния Меркурий, която започва непосредствено след тази на Венера. Дотогава ще работим за вътрешна красота и магнетизъм, които идват от желанието да се променяме и обновяваме.

Връщането на Венера в собствения и знак може да се приеме за Happy End, увенчаващ с успех усилията и за баланс и възмездие. На 16 ноември 2018, в 25015‘ на Везните, Венера ще се обърне в директно направление, но ще е пълноценна, едва когато подмине единадесетия градус на Скорпиона.