10309204_237774373095939_6458773777891349759_nАлгол е двойна променлива звезда, Бета от съзвездието Персей, която се намира в 26 градуса 23’ в знака Телец. Сред неподвижните звезди не се ползва с добро име.

Името „алгол“ произхожда от арабския израз „раас ал гьол“ – „главата на дявола“. Според древните елини тя символизира отрязаната от Персей глава на Горгона Медуза. Евреите са я наричали „Рош ха Сатан“ – „главата на дявола“. – „главата на призрака“. Древните китайски астрономи са я наричали „Цей Ше“ – „трупове на купове“.

Най-зловредната от звездите. В хорарната астрология символизира загуба на главата в пряк и преносен смисъл. Символизира провала.

Дали обаче добре разбираме посланията от тази звезда с лоша слава. Дали чрез изпитанията си тя не иска да ни отведе до по-светлите хоризонти на духовността, преодолявайки догматизма, фанатизма и заблудите.

10291865_237774406429269_3155876154530306590_nГлавата на Медуза от гръцката митология е представена в астрологията от скандалния Алгол. Тази звезда от съзвездието Персей е считана от древните като най-зла звезда в небето, но дали нейната репутация е оправдана? Ако беше наистина толкова зла, тогава щяхме да я намираме често в картите на престъпниците. Но ние просто няма да я намерим там, а ще я открием при някои диктатори и глави на църкви. Но е вярно, че Алгол има връзка със смъртта и болката. Медицинският термин Algology означава изучаване на болката.

„Поставянето на Алгол в космограмата налага усвояване на доста тежки енергии в човешката опитност в този живот ….. Алгол, подобно на други звезди, възлагат задачи за нас, които, ако бъдат правилно разбрани и приети, предлагат големи награди на сила и креативност. Подобни звездни предизвикателства не бива да ви плашат, а да се разбират и използват по положителен начин.“ Диана Розенберг.

Алгол е разположен в челото на Медуза. Интересно е да се мисли за него като за третото око. Самият знак Телец, където е разположена звездата, има отношение към този енергиен център.

Медуза е била красива, очарователна и пораждала възхищение с дългата си лъскава коса. Посейдон (Нептун), победен от своята похот, я възвеличил в храма. Но Атина Палада не била очарована и не и било толкова забавно, така че тя проклела Медуза, че осквернява свещената и обител. От ревност или може би само за да докаже, че е едно от обикновените момичета, Палада превръща Медуза в отвратителна змия, с чийто вцепеняващ поглед тя е известна. Смелият Персей успява да я обезглави и се връща с главата и при Атина Палада, за да бъде използвана като мощен щит в битките. Така Медуза става още по-мощна след своята смърт. Заедно със своята съперница Атина Палада става непобедима, Може би тук е посланието, че когато бившите противници се обединят, те стават още по-силни. Алгол е също определено звезда на трансформацията. Тази двойна звезда постоянно преминава през цикли от светло към тъмно, като Персефона. Така че тя е друг символ на възкресението и като Персефона тя също била насилена.

10338341_237774529762590_1011095776844986585_nЗмиите в косите на Медуза я свързват със съзвездието Змиеносец (змиеукротителят), известно също като Шаман. Медицина идва от същия корен като Медуза, името на магьосницата Медея също идва от този корен. Кръвта, от лявата страна на Медуза е отровна, а от дясната страна е била използвана за лекуване.

Така че тук има друго послание: ако се набъркате в шаманизма, той може да ви убие или да ви изцели.

Под управлението на Алгол са ръководителите на държави и обезглавяването, тя управлява държавната измяна и подмяна на една идеология с друга. В главата се помещава мозъкът, така че мъдростта е олицетворена от змиите в косите, представляващи висшето познание, дори те наподобяват антени. Алгол е символ също за информацията, която взривява ума и не може адекватно да бъде използвана. Това е мястото, където Алгол става ужасяващ, когато нашата интелигентност се развива по-бързо от нашето съзнание.

Темата на Алгол също се свързва с неразрушимостта и чувството за безсмъртен Бог. Това кара хората, които я имат активирана, да се забъркват в неприятности, защото те могат да са опиянени от собствената си власт. Ето защо тази звезда има репутацията на драматични инциденти.

За да не набеждаваме звездата, е необходимо да кажем, че с овладяването на нейната енергия трябва много да се внимава и да се действа само от позицията на висшето съзнание. Звездата е много пагубна в материален план, когато позволяваме лъжливите ценности да ни заслепяват.

Най-добър от всички планетни съвпади е съвпадът и с Меркурий.

Ако сме готови за уроците на Алгол, можем да достигнем завидно високи нива на съзнанието.

10320375_237774606429249_6867942118223976342_n