lilith-5-house

Лилит, или Черната Луна в астрологията, е един от най-важните инструменти на кармата. Тъмното наименование на тази най-отдалечена точка на Лунната орбита съответства на нашите най-тъмни кътчета в душата – неосветени, непроработени, неизчистени тунели, в които попадайки по време на нейните транзити и други символични движения, разбираме какви нечисти наслагвания от миналото имаме да чистим, от кои товари на кармата трябва да се освободим. Но при Лилит мръсното и черното са в едни много привлекателни и изкусителни обвивки. Примамващи обстоятелства и хора ни канят да влезем в екшъна на изкушението, често без да подозираме, че това е един вид изкривена реалност и без да предполагаме каква висока цена трябва да платим за „удоволствията“ на Лилит.

Макар и фиктивна точка, Лилит има свой цикъл, който ни предоставя възможността да честваме нейния рожден ден на всеки 9 години. На малко по-малко от 9 години Лилит се възвръща на своето рождено място в хороскопа и според рождените си аспекти ни изпращя покана за промяна. При възвръщането на Лилит тази промяна е видна, но в последствие се оказва нещо съвсем друго. Първоначално приветстваме получената покана за промяна, обаче измененията не се оказват точно тези, които сме очаквали. Но промяната в резултат на Възврата и е налице след като сме духнали свещичките от тортата за нейния рожден ден и сме си пожелали нещата, в които вярваме, които ценим и обичаме, да се случат.

Възвратите на Лилит носят голям потенциал за промяна, макар тази промяна да не е същата, която в началото виждаме. На 9, 18, 27, 36, 45, 54 и т.н. години Лилит смъква от нас някаква фалшива обвивка, която сме смятали за истински ценна. Или развенчава мит, който за нас е бил някакъв лайт мотив в живота. Разбира се, на тази Лилитна възраст прозрението не идва веднага, но се помни за цял живот. Лилит е като рекламния хамбургер на Макдоналдс – отхапем ли го, разбираме, че е от пластмаса или от някакъв изкуствен материал, няма вкуса, който сме предвкусвали, а в последствие осъзнаваме, че и истинските хамбургери нямат никаква хранителна стойност, дори обратно, вредни са за здравето.

Сценариите на Лилит при нейното завръщане са в непосредствена връзка с мястото и в хороскопа. Домът на Лилит при нейния Въврат оживява и ни представя сюжети на интензивни преживявания, на емоционални сътресения, на истински бури за душата. Последствията от Възврата и са с продължителна и поразителна трайност – разпростират се върху нашето светоусещане, променят ценностна система, изменят позицията ни към даден проблем. Много често Възвратът на Лилит е подготвящ за следващи важни събития в живота.

13178855_501561170050590_5129777947339544379_n

При първия възврат на 9 години Възвръщането на Лилит се съчетава с квадратурата на Юпитер към рождената си позиция и може да се свърже с първите разочарования в живота от неща, към които храним прекалено големи очаквания и които надценяваме. Тук се развенчават някои ореоли на идоли, които в тази ранна възраст детето е имало до този момент за пример. По-важен е Възвратът на Лилит във възрастта около 18 години, когато нейният втори рожден ден се съчетава с първия рожден ден на Лунните възли. Двата най-силни кармични фактора в хороскопа щракват с пръсти и си стискат ръцете на тази така съдбовна възраст, когато човек поема нова посока в живота си, прави важна крачка по пътя на своето призвание, взима важно решение за своята съдба. Още по-съдбоносна тази възраст се оказва, ако Лилит и Лунните възли в хороскопа са в някакъв аспект, особено Т-квадрат. В тези периоди на съчетано влияние на Възлите и Лилит произтичат изменения на базовия опит, променят се основни базисни програми.

Възвратът на Лилит на 36 години се съчетава с възврата на Юпитер и малко след това обръщането на Лунните възли. Изобщо цикъкът на Лилит от 9 години винаги за кратък период от време се съчетава с цикъла на Лунните възли, който е 18 години и половина. При всеки Възврат на Лилит ще имаме или Възврат или Обрат на Лунните възли, което съчетание прави нейния Възврат мощен механизъм на кармата, поради което не би трябвало да го подминаваме и да не му отделяме необходимото внимание. Затова Възвратът на Лилит си струва да се разглежда в непосредствена връзка с позицията на Лунните възли и домовете, в които са разположени в наталната карта. Обстоятелствата около Възврата на Лилит ще засегнат и миналия опит, с който сме дошли по Южния Лунен възел.

На тази възраст около 18 години, която младите хора отбелязват като момент на първа зрялост, се преживява и опозицията на Юпитер към наталната му позиция. Отново Лилит се съчетава с фаза на Юпитер и отново – сваляне на ореоли. Разглеждаме ли възвърнатата Лилит, необходимо е да отправим поглед и към Юпитер в динамика – квадратура, опозиция, възврат в транзити.

По време на Възврата на Лилит успоредно е необходимо да се проследяват циклите на Юпитер и Лунните възли, които са част от цялостния механизъм.  Така картината на нейното Възвръщане ще е по-пълна и ще разполагаме с повече ориентири.

Уроците на Лилит са винаги ценни. Нашата осъзнатост винаги ще ни помага да извличаме максимума от изпитанията. С повече внимание към Възвратите на Лилит трябва да се подхожда, когато Лилит е в напрегнати аспекти в наталната карта или когато в картата на Възвръщането тя получава ново предизвикателство от напрегнат аспект.

Black moon lilith symbol

Позитивното отношение към Лилит винаги ще подпомага растежа и осъзнаването. Макар да не отменя, позитивният подход към Лилит може в голяма степен да преобразува влиянието на изкусителката.