вввввввввв
Това лято Новата Луна в Рак ни предлага богата палитра от изживявания, емоции, усещания и поводи за обновление. Рачешкото Новолуние е добър момент за обновление на емоционалния живот – да посадим добро чувство, да внесем свежи емоции в живота, да стартираме програма по възпитание на емоциите, да сложим началото на нова грижа за себе си, да пристъпим към установяване на емоционална близост с нов човек.

Новолунието в Рак е с разнообразна аспектация и доста акценти, а многото взаимодействия с повечето планети са предпоставка за много и различни възможности, които ще дойдат с новия лунен месец.

Съществен акцент на тазгодишното Рачешко Новолуние е съвпадът му с Бета звездата на Близнаци, Полукс. Полукс е най-ярката звезда в съзвездието Близнаци и 17-та по яркост на звездното небе. Тя представя безсмъртния от двамата братя, прославен с майсторството си в ръкопашния бой. Според Птолемей Полукс е с природа на Марс и настоящото Новолуние в съвпад с Марсова звезда и в присъствието на Марс в Рак се очертава като много интензивен период на промени, на лични инициативи, на проява на активна позиция по отношение на ценностите на Рака – семейство, дом, родина, решаване на имуществени въпроси.
Новолунието в Рак в съвпад с Полукс ще приеме символиката на звездата. Полукс е безсмъртният от двамата братя, син на Зевс (Юпитер) и Леда. Той притежавал изтънченост, одухотвореност, бил е силна и смела натура, проявявал е пристрастие към ръкопашния двубой, но се е държал с достойнство.

Тази звезда има отношение към отрови или към хора, които се занимават с отрови. Според една от версиите Полукс е загинал при неизяснени обстоятелства, като най-вероятно е бил отровен. В съвременния живот, за съжаление, отровите са много повече отколкото в древността, като се започне с отровената земя, богатата на съвременните легални отрови храна и се стигне до отровите във взаимоотношенията – изблиците на гняв, токсичните емоции, с които често не можем да се справим и не знаем как да ги неутрализираме. В съвпад с Новата Луна в Рак, която символизира храненето, кърменето и чувствата, които човек храни, Полукс ни предоставя възможност да си дадем сметка с какво захранваме нашето физическо и емоционално тяло. Това е добър период за стартиране на хранителен режим, който спомага за изчистване на токсините в организма, натрупани от нездравословни чувства и нездравословни храни.
Тъй като Зевс надарил сина си с безсмъртие, в древността Полукс се е свързвала с получаването на безсмъртие или удължаване на живота. Ето защо Новолунието в Рак в комбинация с тази звезда, може да се използва за започване на нови режими, начини на хранене, физически занимания и двигателни упражнения, бойни изкуства, които да доведат до удължаване и подобряване качеството на живота. С тази звезда може да се удължи живота, ако се защитава справедливостта, ако се прояви храброст и безстрашие. Полукс покровителства само несъмняващите се храбреци, които нищо не правят само заради себе си.
Друг акцент на обновление в картата на Новолунието е квадратурата на Уран с Новата Луна, който добавен към силното Марсово присъствие ще направят лунния месец още по-неспокоен и донякъде напрегнат. Уран винаги търси новото и в аспект с Новолунието ще ускори процеса на промяната.

Като че ли черешката на тортата в картата на Новолунието е опънатата точна опозиция на Плутон с Марс и Меркурий. Този динамично действащ аспект ще направи така, че през настоящия лунен месец да се вземат кардинални решения относно уреждането на имуществени въпроси, да се предприемат основни ремонти, да се реорганизира пространството в дома. Като професионален скалпел опозицията на Марс – Плутон ще отстрани нездравите отношения в семейството, за да се започне нов период в семейната история.

Една добра тенденция за този лунен месец е подобряването на материалното състояние. Във 2 дом на Новолунието се намират двата бенефика – Юпитер и Венера, която пък е в съвпад с Регулус. Дори да не се вземат под внимание координатите на България, разположението на бенефиците си остава във втория знак от Новолунието, което отново потвърждава тенденцията за финансови успехи и благосъстояние.

Основни теми на Новолунието в Рак:

• Грижа за емоционалния комфорт

• Обновяване на домашната обстановка, ремонти, подобряване на интериора

• Започване на нова грижа за себе си – нов начин на хранене, нов вид храни, нови поддържащи здравето и женската красота програми

• Установяване на емоционална близост с нов човек – скъсяване на дистанцията

• Приветстване на нов член в семейството

• Обновление и съживяване на емоционалния живот.