ЙОХАН КАПЛЕР

КАК КЕПЛЕР СИ ИЗБРАЛ ЖЕНА

Екатерина Ортодоксиева за Звезден навигатор

Ако за мъжа истинските жени са Венера и Луната, то за жените на Земята не е лесно да съперничат с тях.

Ето как Йохан Кеплер (1571-1630) – велик немски учен, астролог, астроном, астрофизик, математик е избирал втората си жена от 11 претендентки.

KEPLER 1
Първо, той решил, че вече не толкова млад, за жена трябва да си избере вдовица, може би една от приятелките на неговата жена Барбара Мюлер. Вдовицата, която му предложили имала „лош дъх в устата“, което „можело да бъде симптом за вътрешна болест“. Тогава Кеплер решил да обърне внимание на девойки по-млади от него и даже се замислил, дали да не се ожени за дъщерята на една от претендентките. Но тя му се видяла прекалено богата и твърде млада. Третата претендентка приела предложението, но женихът скоро променил решението си. Четвъртата била висока, добре сложена, с богата зестра, но се появила петата кандидатка, Сузана – скромна, трудолюбива и пестелива. Кеплер решил, че предпочита нея, но после отново се върнал на четвъртата невеста. Обаче, тя се уморила от нерешителността му и ученият получил отказ.

Тогава той отново обърнал поглед към Сузана, но доведената му дъщеря Регина считала, че пастрокът и трябва да се стреми към по-голямо богатство и знатност и Кеплер започнал да търси такава съпруга за себе си. Въпреки това, шестата претендентка му се струвала доста амбициозна и Кеплер се страхувал от високи разходи за сватбата. Седмата и осмата били красиви и знатни. Кеплер, който все не можел да вземе решение, предлагал ръката и сърцето си на осмата кандидатка седем пъти!! Деветата му се сторила болнава. Десетата била от уважавано и богато семейство, но не била красива, „невисока и дебела“.

Единадесетата се харесала с всичко на Кеплер, но била твърде млада.
В края на краищата, ученият се върнал на петата кандидатка, Сузан.

„Изчерпвайки всички съвети на приятелите, в последния момент преди да замина за Регенсбург, аз се върнах на петата претендентка, дадох и моята дума и тя ми даде своята.“ В резултат, Кеплер, за голямо неудоволствие на приятелите си и доведената си дъщеря Регина, свързал живота си със Сузана, бедна и от незнатен род девойка.

Този избор на невеста, студеният и безчувствен анализ на качествата на единадесетте кандидатки, Кеплер подробно предал в своето доста несериозно писмо до някакъв неизвестен джентълмен. Ученият не бил уверен в своя избор и затова се колебаел, доверявал се на съветите на приятели и въпреки това накрая взел сам решението си.

Изследователите знаят малко за жените, които ученият е срещнал в живота си. Очевидно, той не е придавал голямо значение на любовта или просто е искал да защити личния си живот. Астрономът е направил за себе си хороскоп, когато е бил на 20 години. Запазен е запис от 1592 година, когато той е на 21 години и пише: „Предложиха ми да се запозная с девойка. Срещата стана в навечерието на Нова година. Аз трудно издържах, защото имах болки в жлъчката.“ Повече за юношеските увлечения на великия учен нищо не е известно.

Не може да се каже, че той е бил във възторг от своя първи брак с Барбара Мюлер, сключен през 1597г. Баща и бил доста богат, а тя, макар и само на 23 години, вече два пъти овдовяла. На бъдещия тъст не била приятна идеята да види дъщеря си омъжена за човек с толкова скромен произход. Но, приятелите на учения, изпълнявайки ролята на посредници, успели да убедят бащата на Барбара.

В този момент, самият Кеплер бил в Щутгарт, ангажиран с модела „Чашата на света“ с небесния свод и пресичащите се орбити на планетите.

ЧАША

Приятелите го помолили да дойде веднага, защото датата на сватбата била вече определена. Въпреки това, ученият се завърнал в Грац само три месеца по-късно, когато булката се отчаяла и се отказала да се омъжва. Приятелите на астронома успели да склонят Барбара и баща и и в крайна сметка 26-годишният Keплер се оженил. Всъщност, ученият се интересувал от „чашата“ много повече, отколкото от собствената си сватба.

„Тя беше глупава и недружелюбна, имаше характер, склонен към самота и меланхолия“ – е писал Йохан Кеплер за първата си жена Барбара.

ЙОХАН И БАРБАРА

Въпреки това, богатата зестра изиграла своята роля. Ученият съвсем не презирал парите, така необходими, за да може да се занимава с научни изследвания.

Барбара била красива, „не особено умна и с набито тяло“, но пък добродетелна, честна и скромна. Както разказвал Кеплер: „Бракът беше повече спокоен, отколкото щастлив, макар и нелишен от мир и любов „. Познавайки крайната праволинейност на учения, може да се предположи, че семейният живот го устройвал – носел му необходимата хармония и не му пречел в научните занимания. Обаче, очевидно е, че този мир не бил продължителен, защото доста пъти астрономът описвал своя семеен живот като ад.

С една дума, много били проблемите на Кеплер и те били причинени от несъвместимостта на характерите, липсата на пари, болестите на съпрузите, смъртта на първите деца и религиозните гонения, през които трябвало да мине семейството.

Хороскопът на Барбара го информирал за „тъжна и нещастна съдба“. Барбара въобще не се интересувала от астрономия, тя дори не разбирала напълно с какво се занимава съпругът и. Не разбирала стремежа му да прекарва цялото си време над книгите и научните трудове. Тя четяла само молитвеника и често приканвала съпруга си да върши домашните задължения. С времето Кеплер се научил да мълчи и да проявява търпение.

Двойката много чакали първото си дете, тъй като хороскопът прогнозирал за него много успехи в живота. Но, бебето починало на 2 месечна възраст. Дъщерята на Кеплер, както и по-големият син умрели от менингит. Оцеляли само 2 деца, които заедно с дъщерята на Барбара от първия брак, Регина, били първото семейство на Кеплер. Барбара започнала да губи памет и починала на 37 години през 1611 година. В тази година умрял и още един техен син.

Това е малкото, което знаем за Барбара, взето от записките на Кеплер. А за неговата втора жена, Сузан Рутингер (1595-1635) не е известно нищо.

От брака си със Сузан Кеплер има 7 деца.

 

Източник: http://gorbutovich.livejournal.com/