МАРС В РАК
Преходът на планета от Въздух към Вода е процес на самовглъбяване, задълбочаване, пренасочване на вниманието от външния към вътрешния свят. При всеки преход от знак в знак се сменят полярностите и тук планетата на гнева, агресията, разрушението и самостоятелните действия преминава от Ян към Ин активност. Интензивен става вътрешният живот, емоционалните преживявания, на преден план излизат проблемите на душевния комфорт. В знака Рак Марс ще даде ускорение на решаване на наболели семейни въпроси, ще се отрази на микроклимата в семейството и дома, ще повиши сензитивността към идващите отвън влияния. Обидчивите ще станат още по-обидчиви, много спокойните пък ще разберат, че имат нещо като емоционално тяло, което ги кара да се вълнуват и да излязат от обичайното си равновесие.

Ако Марс в Близнаци ни лишаваше от интелектуален покой, нажежаваше главите ни и ни бомбандираше с нови идеи, информация, постоянно безпокоящи ни мисли, то хобито му сега преминава в емоционални безпокойства, нестабилно психическо състояние, в което основният конфликт е как да не разпалваме вражда за сметка на собствените ни емоционални терзания и угризения.

MARS CANCER
Марс в Рак не обича несигурността и битката в която си заслужава да влезе като боец е тази за защита на своята сигурност, в това число и емоционална. За Марс в Рака най-доброто нападение е защитата.

В какви астрологични декори влиза Марс в знака на Рака. На първо място къде е Луната и какво прави – все пак той е в нейното владение, пък и без това винаги Луната задава основната тоналност още с първите акорди на своите аспекти и знак, в който се намира.
Луната е в знака на взаимоотношенията Везни, което предопределя, че източник на нашите безпокойства ще са нашите лични отношения, взаимодействието ни с брачен и бизнес партньори, а Марсовите битки ще са в името на хармонията и запазването на добрия тон, в името на разбирателството и взаимното удовлетворение. И така балансът на Везните ще е ключов фактор за действията на Марс, който баланс ще изисква правенето на много компромиси и взаимни отстъпки.

Марс влиза в Рака на фона на Първа четвърт на Луната. Това е растящата Луна в квадрат със Слънцето. Квадратът на Светилата в кардиналните знаци оформя една много динамична обстановка и готовност за предприемане на решителни действия в името на конструктивната промяна. Към фазата на Луната трябва да добавим и състоянието на Марс – той е на максимално висока скорост, изгорял, по-точно прегорял, невидим. В знака на Рака близостта на Марс до Слънцето го прави кипящ от емоции, разпалващ страсти и каращ чувствата да ескалират. В напрегнат аспект със своя диспозитор, Луната, Марс в Рака това често е излизането на реката от своето корито – бурни и преливащи емоции, наводняващи сълзливи изблици. Подобни ще са проявите на Марс особено, когато той достигне опозицията с Плутон и заедно с Уран актуализира отново кардиналната квадратура на радикалните промени.

Много представители на кардиналните знаци ще вземат важни решения за преобразования в дома и в кариерата. Преобразуващ ще бъде периодът на Марс в Рак и за всички, които имат кардинални оси в хороскопа си. Това, което държат висшите планети (Плутон и Уран) като потенциал в своята квадратура, катализаторът Марс ще задейства и ще освободи като енергия под формата на конфликт на растежа, силни желания, водещи към нови еволюционни нива.

Подходящи за канализиране на Марсовата Рачешка енергия в предстоящите и аспекти на преобразования са ремонт в дома, преустройство на жилище, укрепление на базисните нива, смяна на местоживеене, ремонт на домакинска техника, разрешаване на проблеми между родители и деца.

Падението на Марс в Рака прави периода неподходящ за покупка на автомобил, за наемане на помещение под наем, за покупка на имоти, за завеждане на дела за подялба на имоти, приемане на гости в дома.

Повече усилия ще са необходими на емоционално нестабилните натури, които и без Марс в този знак са чувствителни, податливи на емоционални екстримуми. Ще се налага по-голям контрол над чувствата, особено в момент на взимане на важни решения.