РРРРРРР
Природата на Меркурий е винаги настроена на вълна новости, винаги е в търсене на нова информация и контакти, отворена е да приема потока на сигналите от реалността и да си взаимодейства с нея.

МЕРКУРИЙ НЕПТУН

Когато Меркурий среща енергията на Нептун, той се настройва на вибрациите на непонятното, загадъчното, неопределеното. В Меркурий е закодирана проявата на интерес и желанието да разбира и да си обяснява всичко по пътя на логиката. Изправяйки се пред размития Нептун, Меркурий ще реагира с любопитство на всички Нептунови теми – психология, изкуствознание, теория на изкуството, поезия, химия, медицина, фентъзи, но и няма да се въздържи да проучи някои скрити източници на знания, секретни досиета, мистериозни факти и загадъчни случки.

Меркурий ще иска да намери логично обяснение на доста неизяснени хипотези, да сложи в статистиката си процентното изражение на ирационалните прояви на явленията, хората, обществото.

ТТТТТТТТТТТТТТТТТ

При напрегнатия аспект, който се изгражда от Меркурий в Близнаци към Нептун в Риби, където и двете планети са с най-големи достойнства, ще е склонна да се проявява неовладяната енергия на обмена между тях, която ще е трудно да се овладее и контролира. И двете планети ще проявяват много голям интерес една към друга, но трудно ще се установява баланса между духовното и рационалното, между абстрактното и конкретното, между анализа и синтеза. Тези полярни енергии в предстоящите дни ще са в дисбаланс, а понякога ще стигат и до конфликтни сблъсъци на ниво съзнание и на ниво житейски ситуации.
Меркурий ще е крайно впечатлителен и сензитивен, но тези качества ще са чужди за него – той няма да знае как да ги използва градивно. Поради това Меркурий ще е податлив към верни и неверни слухове, разпространяваща се отвсякъде информация, „случайни нелепи“ срещи. В тези дни той трябва да се справи с повишената си предразположеност към внушаемост, податливост на чужди влияния. Ще се появи непонятна сензитивност, която по-скоро му пречи да прави необходимите заключения, отколкото да му помага.
Задачата на Меркурий при срещата си с Нептун се състои в това да се опита да „осъзнае“ по Меркуриански, че някои неща все още не са свойствени за човешкия разум и те могат да бъдат приети, само ако се работи за усъвършенстване на сетивата и за отключване на нови способности за обработка на информацията. Меркурий все пак трябва да използва аспекта, за да разбере, че не всичко на този свят има Меркуриевото „логично“ обяснение.

За да отговори на трудното взаимодействие с Нептун, Меркурий е необходимо да осъзнае, че неговата същност е да бъде добър проводник, тоест чист. Само по този начин той ще успее да се настрои на вълната на висшите вибрационни полета на Нептун. Сходното между двете планети е това, че и двете са своеобразни антени, които приемат и предават впечатления от реалността (Меркурий) и от невидимия свят (Нептун). Аспектът между тях е добра възможност да се свържат двата свята и да намерят канали, по които да си взаимодействат, да се интегрира света на логиката и света на въображението.

И двата знака, в който са разположени планетите, са двойнствени по природа и тук е задължително да се взима под внимание дуализма, който вместо към противоречия трябва да води към обединение.

blog-imagination1

На по-високо еволюционно ниво този аспект е особено благодатен и позволява да се осъществи връзка с висшите светове. На личностно равнище всеки може да открие духовните измерения на своята същност и да влезе в съприкосновение с тях. Нептун ще подава на Меркурий ценна информация под формата на образи и символи, които той ще трябва първо да забележи и след това правилно да разтълкува. Но нищо няма да е като 2 и 2 = 4. Меркурий не трябва да очаква никакви дефиниции и готови отговори. Той трябва да се научи да разпознава подаваните му сигнали и да ги тълкува правилно, което на езика на Нептун означава творчески.

На ниско еволюционно ниво Меркурий ще е притеснен от неясни състояния, за които не намира обяснение. Може да се поддава на мисли за непреодолимост на трудностите или да не знае как да се справи с хаоса в главата си. Меркурий няма да знае какво да прави с необичайните си хрумвания и ще е склонен към непрактичност. Състоянията на разстроено съзнание в тези дни могат да бъдат в резултат от сблъсъка на две „видимо“ несъвместими идеи, които се борят за надмощие и не допускат възможността от обединение и намиране на общи точки.

За тези, които усетят, че трудно се справят с аспекта, първото необходимо условие е да успокоят ума си и да спрат да мислят. Лутането в безкрайните лабиринти на несвързани помежду си мисли ще изтощава психически личността и ще я лишава от продуктивност. Покоят на ума е важен и необходим акт още в началото на действието на аспекта.
Дните на квадратурата на Меркурий и Нептун не са подходящи за договорни отношения и спогодби – отсрещната страна винаги ще има таен ход и скрита карта. За юридически дела също е неподходящо време, ходът на делото може да тръгне в нежелана посока.

Не се осланяйте на обещания и не давайте такива в тези дни. Дадената дума няма да е хвърленият камък.