c05df5daa603d201ce69eff29c213037От самото название на знаците вече се поражда идеята за поведението на Луната в трите кръста – кардинален, фиксиран, подвижен.

Кардиналните знаци (Овен, Рак, Везни, Козирог) задават направление, фиксираните (Телец, Лъв, Скорпион, Водолей) го развиват, подвижните (Близнаци, Дева, Стрелец, Риби) сменят приоритети.

Когато е належащо да се вземе важно решение, най-много ще ни помогне кардиналната Луна. При нея най-успешно можем да си пробием път, да внесем кардинални промени в живота си. На фиксирана Луна е най-добре да се задълбочим в дейността си, да работим упорито и настойчиво. С подвижната Луна настроението е неустойчиво, интересите се променят, но пък ще установим достатъчно контакти.

Ако искаме да променим навиците си, най-добре да изберем подвижната Луна – няма да ни е толкова трудно да отхвърлим някакъв навик, над който сме се зациклили. Ако трябва да направим нещо солидно, което да остане и след нас, по-добре да изберем фиксираната Луна. Трудно ще ни променят завещанието, ако сме го написали на такава Луна. Ако решим да подхванем инициатива, в която да имаме последователи и поддръжници и да успеем да се наложим, кардиналната Луна ще ни свърши добра работа. Особено ако идеите ни са твърде смели и искаме да пробием с глава стената.

Обещания се дават на фиксирана Луна – „Дадена дума – хвърлен камък!“. На подвижна дадените обещания ги приемете с резерва.

Не отивайте на лекар на фиксирана Луна – трудно ще се избавите от заболяването.

Не си струва да си губите времето да правите дългосрочни планове на подвижна Луна, просто ще се окаже, че няма да са толкова дългосрочни.
Интересно е проявлението на Луната в наталната карта по отношение на брака според това в кой от трите кръста попада.

Най-голяма склонност към женитба дава Луната в подвижните знаци. Тя най-добре умее да се нагажда спрямо другия. Отворена е за взаимодействие. Отначало тя се държи много скромно, въздържана е, но ако успее да преодолее някои смущения, тя може и няколко пъти да встъпи в брак.

На второ място по многобрачие е кардиналната Луна. Няма се предвид голяма численост на браковете, но с такава Луна се дава възможност за повече от един брак.

Еднобрачна се счита Луната във фиксираните знаци. За нея е геройство или голямо изключение, ако сключи втори брак. Тя има толкова устойчиви навици, че е много трудно да ги промени.